Utbilda sig till socionom?

Socionom

Utbilda sig till socionom?

Det finns många jobb att välja mellan, och också många utbildningar. Själv går jag just nu i tankar om att börja plugga på högskolan till våren, eller kanske nästa höst. Jag är inte riktigt säker på vilken utbildning jag ska välja, men det lutar åt en där man kan jobba på många olika ställen, och känna att man gör nytta. Så det kanske blir socionom.

Att hjälpa andra är viktigt för mig, och därför vill jag utbilda mig till något där jag kan göra skillnad för andra. Att jobba inom sjukvården känns inte som min grej, så därför funderar jag på att utbilda mig till socionom.

Vad gör en socionom?

Du har säkert hört ordet socionom tidigare, men kanske inte reflekterat över vad det rör sig om för yrkesgrupp. Det är också troligt att du har träffat på socionomer. Kuratorn på din skola var troligen utbildad socionom, och om du haft kontakt med en socialsekreterare var det troligen också en socionom.

Huvudämnet för den som utbildar sig till socionom är socialt arbete, och som yrkesverksam socionom möter man människor som befinner sig i svåra situationer, och som behöver hjälp att förändra sitt liv. 

Var arbetar socionomer?

Socionomer arbetar för det mesta inom den offentliga sektorn, men inte bara där. Som utbildad socionom kan man arbeta som konsult, via exempelvis Bemanningsföretaget Vårdlänken.se, eller i den privata sektorn. Det är t.ex. inte ovanligt att ledarskapskonsulter är utbildade socionomer. Kan ni tänka er mig som ledarskapskonsult? Det kanske skulle vara något.  En lång lista med exempel på vad socionomer arbetar med finns här

Jag har inte bestämt mig än om jag verkligen ska plugga till socionom, men det skulle vara lockande. Jag kanske börjar som socialsekreterare, och slutar som ledarskapskonsult eller något annat glassigt. Den som lever får se.

Close
Menu