Några tankar om brott och advokater

Brottmålsadvokat

Några tankar om brott och advokater

Jag brukar skriva om mode, inredning och andra ganska “ytliga” ämnen. Men idag blir det något annat. Jag har funderar på det här med brott och straff, och inte minst hur det går till i rätten när någon har begått ett brott.

De flesta som bor i Sverige, och säkert i många andra länder också, har nog en uppfattning om hur en rättegång går till efter att ha sett rättegångsscener i amerikanska tv-serier och filmer. Där finns det åklagare, domare, brottmålsadvokat och en jury, bland annat. Hur ser det då ut i svenska rättssalar?

Det går sällan så dramatiskt till i svenska rättssalar som på film, men detsamma gäller nog också för amerikanska rättssalar. En viktig skillnad är dock att man i Sverige inte har någon jury av lekmän, som man har i USA. I Sverige har vi ett system med nämndemän. Dessa utses av de politiska partierna. Många är också partipolitiskt aktiva, men de behöver inte vara det. Systemet med nämndemän kritiseras ofta, men det finns inga tecken på att det kommer att reformeras inom en snar framtid.

Varför finns det brottmålsadvokater?

Man kan tycka att den som begått ett brott inte ska få någon hjälp i rättssalen, men det är viktigt att komma ihåg att principen som gäller vid rättegångar är att en person alltid är att anse som oskyldig tills motsatsen bevisats. Den som blivit utsatt för brottet har ju ett målsägarbiträde, som ofta också är en advokat. Med tanke på att det kan hända att målsäganden kommer med falska anklagelser är det lika viktigt att den tilltalade har ett biträde som att målsäganden har det. Ingen vill väl att den som utsatts för ett brott ska klara sig själv i rättssalen?

Det händer dock att brottmålsadvokater hamnar i blåsväder. Ett exempel är när en relativt känd advokat inte kunde åta sig ett rättsfall, och därför utsåg en kollega från sin egen byrå som ersättare. 

Har du en specifik fråga om brott och straff? Kanske hittar du svaret här, i Expressens chat där en advokat svarade på frågor från läsarna.

Close
Menu