Jag vill ha ett nymålat trapphus

Blåsut, Stockholm

Jag vill ha ett nymålat trapphus

Tillhör du de som drömmer om ett fräscht och nymålat trapphus? Det gör jag. Det är på tiden att nåt hände med trapphuset i huset där jag bor. 

Hur många ofräscha trapphus, med konstiga lukter och flagnande färg, har man inte satt sin fot i genom åren? Har man en gång varit inne i ett riktigt fint trapphus minns man det. Rätt färger, en målning som är gjord med respekt för byggnadens historia och arkitektens idéer. Det är grejer det. Det här är ingenting som jag kommit på själv, utan jag har läst det på trapphusmålning.net. Där kan man läsa mer om fördelarna med att renovera och måla om trapphuset. Det lyfter hela huset.

Ungdomar renoverar trapphus

På flera håll i landet har ungdomar blivit anställda för att renovera och måla om trapphus där de bor. Detta sker bl.a. i Angered i nordöstra Göteborg. Måleriföretagen, Arbetsförmedlingen och Angereds stadsdelsförvaltning inledde ett projekt när det visade sig att efterfrågan på dessa arbeten var större än tillgången på tillgängliga målare. Lösningen blev av att ta in arbetslösa ungdomar från närområdet.

Sedan dess har 46 ungdomar tagits in i projektet Sätt färg på Göteborg som är tänkt att pågå fram till stadens 400-årsfirande 2021. Förutom att renovera lägenheter och trapphus kommer ungdomarna också att färgsätta muralmålningar och vimplar på en 21 kilometer lång sträcka mellan Blå Stället och Röda sten.

Göteborg Direkt

Tre fjärdedelar av de ungdomar som deltagit i projektet har valt att fortsätta som målare, genom att vidareutbilda sig. De som inte gör det har åtminstone en bra referens de kan använda när de senare söker andra jobb. 

Konstnärlig utsmyckning

I Blåsut söder om centrala Stockholm valde bostadrättsföreningen i ett hus byggt 2014 att ta hjälp av konstnärer för att göra de sterila trapphusen mer levande och inbjudande. Det rör sig inte bara om målningar, utan även om fotografier, skulpturer och reliefer, som skapats av sex konstnärer i tio portar. Läs mer om projektet här, och fundera på om något liknande skulle passa i ditt trapphus.

Close
Menu