Drömmen om ett nytt badrum

Badrumsrenovering i Umeå

Drömmen om ett nytt badrum

Vi är nog många som har tillbringat mer tid än vanligt hemma den här våren och sommaren. För min del har det blivit många timmar i badrummet, och då har jag funderat på vad som funkar, vad som inte funkar, och hur jag skulle vilja ha det, både när det gäller form och funktion. 

En badrumsrenovering är en stor process, men det är också en möjlighet att både drömma sig bort och göra konkreta planeringar, två saker som jag uppskattar. Men det är inte billigt att renovera badrummet, så jag har börjat spara.

Vad kostar det att renovera badrummet?

Hur långt är ett snöre, brukar det ju heta. Det beror på, helt enkelt. Vad du får betala för ett nytt badrum beror på hur mycket du vill byta ut, vilka material du vill ha, och också vilka finesser. Golvvärme är exempelvis dyrt, men ooooh så skönt att ha när man duschat en vintermorgon och sätter ned fötterna på klinkergolvet. 

Räkna med att materialet till ditt badrum kostar mellan 5000 och 10000 kronor per kvadratmeter. Ett litet badrum blir alltså billigare än ett stort, om det rör sig om samma standard. Även för ett litet badrum kan kostnaden dock sticka iväg, och det beror inte minst på…

Arbetskostnad för badrumsrenovering

Till kostnaden för materialet ska läggas kostnaden för arbetet. Räkna med en kostnad på 600 till 1000 kronor i timmen. Ju mer komplicerat arbete, desto fler timmar och högre kostnad. Detta är en viktig anledning till att det kan bli dyrare att renovera ett mindre badrum: små ytor innebär ofta mer jobb. 

Arbetskostnaden för en badrumsrenovering varierar också över landet. Det är inte lika dyrt att renovera sitt badrum i Umeå som i Stockholm, för att ta ett exempel. Även på en och samma ort kan dock kostnaderna variera, och därför är det viktigt att ta in offerter från flera firmor. Om du bor i Lycksele och det bara finns en hantverkare där som renoverar badrum kan det löna sig att även ta in offerter från Umeå också. Det kan bli billigare, även om en resekostnad tillkommer.

Tack vare ROT-avdraget får du göra avdrag för halva arbetskostnaden för renoveringen. Observera att detta enbart gäller arbetskostnaden, inte materialkostnaden. Villkoren för ROT hittar du här.

Close
Menu